5

Weven met twee Joans

Afgelopen zomer bracht ik een week in mijn uppie door in een heerlijk huis in de natuur. Dat het de hele week regende maakte geen klap uit. Een week van mijmeren en mijn gevoel volgen.

Ik las daar een mail van een Amerikaanse weefster. In de PS van die mail stond iets over een boek van Joan Anderson. Nooit van gehoord, en toch wilde ik meer weten over dat boek. Ze bleek auteur van wel zes boeken over één onderwerp. Die boeken waren al wat ouder en niet meer nieuw verkrijgbaar.

In het stadje in de buurt van het natuurhuis vond ik een boekwinkel met de combinatie van nieuwe en tweedehands boeken. Ik liep naar de tweedehands sectie. De verkoopster vroeg waar ik naar zocht. Ik zei: Joan Anderson. Ze reageerde: “dat zijn zulke mooie boeken, als ze niet hier staan, kijk ik boven voor je.” Ze liep de trap op naar wat vast haar woonhuis was, en kwam de trap weer af met twee Joan Andersons. Ik hou van zulke tekens. Synchroniciteit.

Terug in het huis begon ik meteen met lezen. De rest van Joan’s boeken vond ik in mijn luisterboeken-app. Het eerste deel was “A Year By the Sea, Thoughts of an Unfinished Woman.” De rest is een variatie op dit thema.

Al haar boeken gaan over een jaar waarin ze afstand doet van haar gewone leven en vertrekt naar een eiland, en wat ze daar ontdekt over zichzelf. In eerste instantie zou je zeggen, een verhaal over een empty-nester die niet weet hoe ze verder moet met haar leven, maar dat is echt te simpel gezegd. Een jaar weglopen van je gewone leven, dat willen we allemaal wel. Althans, ik wel. Maar het gaat over zoveel meer dan dat. Ze ontdekt wie ze op dat moment is, en krijgt meer helderheid over hoe ze verder wil.

Tijdens één van haar strandwandelingen op het eiland ontmoet ze een andere Joan, Joan Erikson. Joan Erikson is een oudere vrouw en beroemd psychoanalytica. De twee Joans hebben diepgaande gesprekken en de oudere vrouw wordt haar mentor.

Joan 2 stelt ook voor om samen te gaan weven. Niet gewoon weven. Het gaat om het weven van de acht levensfases. Ze vertelt dat zoiets zou kunnen helpen bij haar proces. De psychoanalytica bleek veel te hebben geschreven over de acht Jungiaanse levensfases, en ze vertelt hoe je die levensfases kunt weven. Joan leert Joan over de zin van het weven. Als je weeft, dan doen al je zintuigen mee. En zintuigen die meedoen met je denken en voelen, daar gaat het om, aldus Joan. Dat gaan ze doen.

Ik werd enorm nieuwsgierig naar de tactiele handeling van het weven en vooral wat het met je zou doen. Weven waarbij al je zintuigen meedoen. Ik las hoe de twee Joans begonnen met het weven van eerst de babyfase, en daarna de volgende fases. Ze kozen voor elke fase een kleur garen. Sommige fases zijn heel dun. Andere fases ontstaan vanzelf veel dikker onder hun handen. Losse eindjes. Messy fases. Fases die nog niet klaar zijn. Fases die door elkaar heen lopen. Gaten in het weefwerk. Fascinerend! Het weven samen met de zintuigen. Ik lees hoe je daarmee jezelf helpt. Je leven weven. Na fase 7 met veel zorggeven, komt de fase van wijsheid. Ze voegt er zelfs nog een fase 9 aan toe, die van loslaten van het leven. Dat was waarom ik Joan’s boeken verslond, afgelopen zomer. Wat zij deed met Joan, doe ik met mijn quiltwerk, steekje voor steekje. En als ik het niet doe, dan verlang ik er wel naar.

Waar ik wel enorm van baal is dat ik online geen afbeelding van zo’n weefwerk kon vinden. Zou het een gedrocht geworden zijn of zit er ook simpelweg ook schoonheid in zo’n weefwerk? Ik heb het internet afgespeurd en niks gevonden. Ik moet het er dus zelf bij denken.

Zo’n diepere laag in quilts en ander handwerk past helemaal bij hoe ik voel dat handwerk mag zijn, en wat het voor je kan doen. Steekje voor steekje. Er zijn zoveel quiltblokken die elk hun betekenis hebben in de geschiedenis. Het hoeft zelfs niet uit de geschiedenis te komen, je kunt ook zelf betekenis geven met symbolen die je visueel vastlegt in je quilts.