Welsh Quilts

Het afgelopen weekend was ik mee op een virtuele reis, de Adventure Quilt Workshop van het Amerikaanse Quiltfolk met de naam: ‘The Magic of Wales’. Online via Zoom.

Twee middagen overal rondkijken in Wales. Het landschap, twee quiltmusea, de geschiedenis van quilts in Wales. Interviews met een aantal quilters, en ook kwam een tekenares langs die quilts verwerkt in haar tekeningen en boeken, mijn favoriete tekenares Valeriane Leblonde. Ook boeken over quilts en patronen in Wales kwamen langs.

Ik wist niet zoveel van Welsh quilts. Zo interessant om te zien hoe de schapen en de wolindustrie in Wales het maken van quilts enorm bevorderde. In de 19e eeuw werden in Wales de offcuts, dat zijn de restjes van de wolindustrie, gebruikt om lekker warme dekens te maken met altijd de typisch Welsh patronen. Niet met katoen maar met wol. Het kleurgebruik met veel rood en zwart. Allemaal met planten geverfde stoffen. Het idee was dat het dragen van rood of de meekrap waarmee rood geverfd werd, geneeskrachtig was.

In de 19e eeuw, de tijd waarin de meeste quilts zijn gemaakt, waren er niet allerlei slimmigheden om lapjes af te tekenen, en alles werd met de hand gedaan. Men leefde vaak geïsoleerd, wat het nog bijzonderder maakt dat velen dezelfde patronen gebruikten, en hoe bijzonder de ontwerpen zijn.

Een ander kenmerk van Welsh quilts is het veelvuldig doorquilten van effen stof. Een wholecloth met enorm veel ministeekjes die de patronen vormden.

Meer vermogende boeren nodigden maaksters uit om een quilt te komen maken op de boerderij. Dan verbleef de maakster twee tot vier weken op de boerderij om de quilt te maken, met kost en inwoning. Een mooi beroep voor weduwen in een tijd zonder financiële hulp en met veel sterfgevallen in de opkomende mijnbouw.

Ook zag ik nog het huis van Charles en Camilla in Wales met ook alweer prachtige Welsh quilts aan de muur. En dan is er nog het nieuwe idee dat de beroemde Amerikaanse Amish quilts hun inspiratie weer haalden uit deze Welsh quilts. Fascinerend! Binnenkort vertel ik meer over de Amish en hun quilts.

Een impressie van een paar Welsh Quilt met vast niet-rechtenvrije afbeeldingen.