Stitch Around The World tutorial

IMG_0876

Deze zomer (het was hier 2021) gaan we de wereld rond met lapjes, met stof. Verzamel alvast je stofjes bij elkaar. We gaan een Trip Around The World Quilt maken. Dat is een patroon zoals je hiernaast ziet (of hierboven, als je dit op je telefoon leest). Als je goed kijkt, dan zie je dat je in het midden start, en dan steeds een rondje verder gaat.

 

Ik nodig je van harte uit om mee te doen! Doe je mee? Volg dan deze instructies.

 

1 Vraag het gratis patronenblad aan, HIER.

2 Kijk voor ideeën op mijn Pinterest-bord over andere Trips Around The World.

3 Verzamel stofjes

4 Bekijk de video's en andere uitleg hieronder op deze pagina en ga aan de slag.

Het kwam zo. Een deelneemster aan één van mijn cursussen vroeg me laatst hoe je eigenlijk een 'Trip Around The World' quilt maakt. Ze vond online alleen uitleg over hoe je die met de naaimachine maakt. En wij, slowstitchers, naaien natuurlijk met de hand.

Een Trip Around The World patroon is een heel oud klassiek quiltpatroon. De betekenis van dit patroon kon ik niet zo snel vinden. En ik had hem nog nooit gemaakt. Maar ik weet wel hoe je 'm maakt. Ik ga hem deze zomer maken, en jij kunt meedoen.

In deze tijd waarin we niet zomaar fysiek rond de wereld kunnen reizen, hoe leuk is het dan om deze reis van stof te maken! Doe mee deze zomer! De instructie vind je op deze pagina, en daarnaast vraag je het patronenblad aan.

https://vimeo.com/581771722
https://vimeo.com/580317517
https://vimeo.com/582050735
https://vimeo.com/582077268
https://vimeo.com/593760281
https://vimeo.com/597083881

Voor een lijstje met benodigdheden voor patchwork met de hand, kun je HIER kijken.

De komende weken vul ik deze video's aan met instructie en mijn vorderingen. Wil je de video bekijken op een groter formaat, klik dan op het meest rechtse tekentje onderaan de video, en het beeld wordt groter.

Zoals je op de plaatjes hieronder ziet, hoeft het patroon niet symmetrisch te zijn. Ik merkte bij mezelf, toen ik met kleurpotlood ging tekenen, dat ik bijna automatisch het patroon asymmetrisch maakte. De kern, het centrum hóeft niet in het midden te liggen. Maar het mag natuurlijk wel.

IMG_4895
IMG_4897
IMG_4898
IMG_0870
IMG_0877

De aantallen blokjes gaan als volgt:

Start met 1 vierkant blokje, daarna 4 blokjes, dan 8 blokjes daar weer omheen, dan 12 blokjes daar weer omheen. Dan 16 blokjes, 20, 24, 28, 32, 36, 40, etc.  Ik hou ervan om eerst in een schriftje te gaan tekenen met kleurpotloden.

Klaar?

Voor straks: ben je klaar, laat je resultaat online zien, en tag @margreethvandijk op Insta of @slowstitching op Facebook. Dan weet ik zeker dat ik je berichtje zie. Het zou toch jammer zijn als ik dat mis.

Het is leuk als je de hashtag #stitcharoundtheworld gebruikt. Dan kan iedereen die meedoet, de resultaten zien, en jij kunt met deze hashtag ook de resultaten van anderen zien.

Over tijd

Het laatste wat ik wil, is belerend zijn, ik hou daar zelf niet van. Maar ik geef over tijd graag iets ter overweging.

 

Tijd, de tijd hebben. Of de zin, 'ik heb daar geen tijd voor'. 'Ooit als ik tijd heb.'  Ik snap het, ik snap je. Ik ken het. Almaar zoveel te doen, en niet eens per se dat wat je zelf wil, maar dingen doen die 'moeten'. Voor je gezin, voor je werk, voor je huis, allemaal verplichtingen. Je wilt zo graag ergens de tijd voor hebben, ergens de tijd voor maken.

 

Maar zo is het niet. Tijd heb je niet. Ik denk zelfs dat je het niet kunt maken. Tijd is er gewoon. Er is altijd tijd. Zeeën van tijd zelfs. Maar zo voelt het vaak niet. Alleen al je dat realiseren geeft mij instant een fijn gevoel.

En daarom is met de hand maken zo fijn, en helemaal als het iets is dat je zomaar even kunt oppakken, even wat stitchen, en weer wegleggen als iets anders je roept. En daarna weer oppakken.