DNG_1887

Met de hand ?

Tante Co kwam zomaar aanzetten met een koffer. Een koffer met inhoud. Het bleek een cadeau te zijn voor mijn dochters van toen 7 en 8 jaar oud. Tante Co was de oudtante van mijn dochters. Zo’n oudtante die we wel eens tegenkwamen bij familie en die we kerstkaartjes stuurden, maar cadeaus zaten niet in het repertoire.

De koffer zat propvol met nieuwe zelfgemaakte poppenkleertjes. Plooirokjes, blouses met kanten kraagjes, maillots, jurkjes. Allemaal gemaakt met ouderwetse stofjes. Niet tien stuks of zo, maar wel veertig. Echt fantastisch!! Tante Co vertelde erbij dat ze die kleertjes allemaal met de hand had genaaid. En daar kon ik me helemaal niks bij voorstellen. Helemaal met de hand?! Niet met de naaimachine? Hoe lang moest dat wel niet geduurd hebben. Niet te doen toch. “Nee hoor, viel best mee, ik werkte er alleen op zondagen aan.”

Inmiddels weet ik beter. Ik maak nu al jaren patchwork en quilts helemaal met de hand. Als ik met de hand lapjes aan elkaar stitch, dan heb ik zoveel meer controle over wat ik doe. En zolang je niet hele lakens of meters lange gordijnen met de hand aan elkaar naait, valt het hartstikke mee hoe lang dat duurt.

Achter de naaimachine gaat mijn bloeddruk omhoog. En ik krijg er stress van. Want vaak ga ik scheef, of toch een stukje te ver, waardoor ik weer een stuk moet uithalen. Of de hele boel loopt vast en de draad gaat enorm in de knoop.

Steekjes maken met de hand heeft zoveel voordelen. Je kunt het overal doen, op schoot, op de bank, aan tafel. Als je ergens bent. Hartstikke simpel. Steekje voor steekje. Er gaat niks mis. Onderwijl luister ik of voer ik een gesprek, kijk een film of luister een podcast. Of helemaal niks.

De enige zorg is de draad die soms uit de naald glipt. En dat is me toch lekker meditatief. Het ritme dat daarmee ontstaat, onder je handen, steekje voor steekje, maakt dat mijn zenuwstelsel reguleert, ontspant en tot rust komt.

En, nog zo’n voordeel, ik kom zo veel minder in de verleiding om mijn telefoon te pakken. En in een kwartier of half uurtje heb ik zomaar een heel eind gedaan.

Wil je dat ook eens uitproberen? Lapjes aan elkaar stitchen met de hand? Neem een kijkje bij mijn aanbod aan online cursussen, en ontdek wat slow stitching voor je kan doen.

Posted in