Giving Thanks

Nee joh, het gaat helemaal niet om kortingen met Black Friday. Het gaat om de Amerikaanse nationale feestdag op de 4e donderdag van november. Waar ging het ook alweer over? Niet alleen om kalkoen en pompoenen. Bij Amerikaanse Thanksgiving moet ik vooral ook denken aan alle Amerikaanse films met Thanksgiving diners erin. Zoals Hannah And Her Sisters, die warme Woody Allen film uit 1986, met heerlijk tenenkrommende familiesituaties. Ben benieuwd welke films jij nog allemaal weet met Thanksgiving diners erin.

Ik ben toch wat gaan opzoeken. Een groep van 40 Engelsen vaart op zoek naar godsdienstvrijheid in 1621 met het schip The Mayflower naar Amerika. Ze komen aan bij Cape Cod en stichten een kleine kolonie aan de Oostkust bij Massachusetts. Zij worden de Pilgrim Fathers genoemd, naar de eerstgeboren baby, Peregrine White. De groep overleeft nauwelijks in het barre klimaat daar, en worden geholpen door de daar wonende Wampanoag Indianen, leren hen vissen en overleven. Het jaar erop hebben ze eind november samen met de oorspronkelijke bewoners een maaltijd van de eerste oogst genuttigd. Dat zie je op de afbeelding. Overigens is deze dag voor Indianen geen feestdag, omdat dat voor hen een heel andere periode in de geschiedenis aankondigde, dat snap je.

Dat diner werd het Thanksgiving diner, en werd daarna jaarlijks herhaald. Wat werd er gegeten? Je raadt het al, kalkoen, aardappelpuree, zoete aardappel. Ook horen erbij: sperziebonen, cranberries, pecan pie en pumpkin pie. (Even een zijpaadje: in oktober 1996 reisde ik in Amerika rond en bestelde een keer kalkoen in een restaurant, en was heel verbaasd dat ik niet een stuk kalkoen kreeg, maar een ronde plak koude kalkoen vleeswaren, en een minikuipje fabrieksmatige cranberry jam… 😉)

Natuurlijk gaat Thanksgiving over familie, over echte familie of gekozen familie, over verbinding, samenzijn, warmte, gezelligheid, vrije dagen, over bij elkaar zijn. Of dat nu echt is, of virtueel, denk ik er nu bij.


Zomer 2020 begon ik met de online cursussen van Slow Stitching. En nu zijn er meer dan 50 vrouwen en één man die dat hebben ervaren. Om dat te vieren heb ik een tof gratis patroon gemaakt. Een Snowflake; je kunt het maken als winterse blauw-witte sneeuwvlok, maar ook als rood-witte kerstster, net wat je wil. Dit patroon zit ook in de cursus Quilt Along. En heb je geen zin in stitchen nu, dan kun je de stof ook plakken op een kerstkaart.

Ik heb nog heel veel leuke plannen voor Slow Stitching, alles gaat stap voor stap. Samen kunnen we de wereld mooier maken, zeker in deze gekke tijd. Lichter leven, de lol van eenvoud, de mooie dingen in het leven zitten toch echt in de simpele dingen, dat weet ik zeker. En daar hoort Slow Stitching bij, waarmee je jezelf blij kunt stitchen door heel eenvoudig iets te maken.