
Dit heb je nodig voor Slow Stitching
Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik steeds zeg, je hebt echt niet zoveel nodig voor het maken van patchwork, gebruik gewoon wat je al in huis hebt liggen ergens in een laatje, en vul aan met een paar essentials. Als je patchwork gaat maken, dan maak je malletjes, je naait je patchwork-top van stof, en daarna ga je de drie lagen (je top, tussenvulling en onderkant) doorstikken, of zoals ik het noem, slowstitchen met kleine steekjes. Ik heb hieronder een paar lijstjes gemaakt om je een idee te geven. Volg je mijn Startcursus of Quilt Along, dan stuur ik je een pakketje met wat eerste benodigdheden op.
Lijstje voor het maken van een mal:
- Papierschaar = gewone schaar
- Schuurpapier (grofheid 180 of 120)
- Ruitjespapier (kleine ruitjes)
- Liniaal
- Lijmstift
- evt prikblok en priknaald
- Potlood met scherpe punt

Voor het patchen:
(Voor het gemak zitten er een paar bol.com linkjes bij)
- een aantal lapjes katoenen stof, bijvoorbeeld 2, 3 of 5 verschillende stofjes, hoeft niet groter dan 50×50 cm
- Een quiltnaaldje, zgn. ‘Betweens’. In de online cursus leg ik je hier alles over uit.
- Spelden en speldenkussen
- Een vulpotlood, hardheid 2b – Dit potlood en deze vulling
- Naaigaren in neutrale kleur
- Stofschaar (bijvoorbeeld deze)
- Klein schaartje
- Eventueel een draadinsteker (een zgn. willemientje)
- Vingerhoed (pleister kan ook)
- Liniaal, liefst doorzichtig
- Eventueel je leesbril
- En als je niet aan tafel maar op de bank, een tuinstoel of schommelstoel aan de slag gaat, dan is dit “dienbladkussen” of laptopkussen echt heel handig.

Voor fase 4 en 5, het slowstitchen en afmaken, heb je nodig:
- Tussenvulling van katoen, formaat iets groter dan je quilt, ik heb tips als je dit wilt aanschaffen.
- speciaal doorquilt-garen of perlé garen
- Quiltnaald of als je met perlé garen werkt, een borduurnaald met scherpe punt (als je dat vraagt in een handwerkwinkel weten ze precies wat je bedoelt)
- Vingerhoed of pleisters
- Rijggaren & grote naald, of veiligheidsspelden
- Tesa-band of sterk plakband

Over stof:
Je hebt vast in huis nog wel ergens lapjes liggen, meegenomen van een verre reis, of stofjes die je ergens voor hebt bewaard, om iets te maken, en wat je uiteindelijk nooit gedaan hebt. Of je knipt uit kleding die je niet meer draagt. Of zelfs, nog leuker, uit kleding van je kindjes die je uit nostalgie niet kon weggooien, en nu mooi kunt hergebruiken. Natuurlijk kun je anders ook zogenaamde quiltlapjes kopen. Is er een quiltwinkel in jouw buurt, ga daar eens naar binnen en kijk rond. Koop garen, een vingerhoed, en een naald, en eventueel speciale veiligheidsspeldjes of een klein doorzichtig liniaaltje, of katoenen tussenvulling. Alle quiltwinkels verkopen ‘fat quarters’, dat zijn lapjes stof van 50 x 55 cm. En zelfs ‘fat eigths’, 25 x 55 cm. Natuurlijk zijn er ook quiltshops met webshops. Ik heb daar anders wel tips voor.
De lockdown heeft ook een aantal van mijn cursisten geïnspireerd om te ‘winkelen’ in hun eigen kasten, boeren zakdoeken, sjaals, tafelkleden, van alles kan je verwerken in je quilt. Sterker zelfs, je kunt je halve verleden in je quilt verwerken! Verwerken in de dubbele zin van het woord. <3

Koop zeker niet zomaar meteen van alles om een start te maken met patchwork. Als je net begint is het juist leuk om te starten met dingen die je al in huis hebt. Maar dat vulpotlood bijvoorbeeld maakt dat je nieuwe hobby lekker gaat, of als je die niet hebt, dat het een beetje irritant wordt. Dus ga naar de kantoorboekwinkel voor het vulpotlood met vulling 2B. Ik heb een Staedtler vulpotlood met losse 2B navullingen van Pentel, dikte 0,5.