DNG_1596

Over Bakken en de loodgieter

Gisteren deed ik het weer. Een cake bakken. Ik had een van mijn maandelijkse quiltworkshop-middagen in het dorp. Dan wil ik het liefst zelfgebakken lekkers meenemen. Dat past zo mooi bij het hele gevoel van maken. Maar ja, druk – druk, meestal ga ik dan toch even naar de bakker om wat te halen. En dat wringt.

Dat wringt omdat ik het dan wel vaak heb over de voordelen van bewust en met aandacht leven, en toch…  soms doe ik het zelf niet. Net zoals de kraan lekt bij de spreekwoordelijke loodgieter. Meestal ben ik meer zoef-zoef, haasten, rennen, even dit nog doen, en nog even dat. Vandaar dat halen bij de bakker. Tussen alle opdrachten en klussen in, komt die workshop niet altijd even goed uit. Opdrachtgevers zitten te wachten op mijn werk en dan denk ik vaak ‘beloofd is beloofd’.

Terwijl ik bakken eerder altijd zo’n fijne activiteit vond. Toen ik studeerde was het ook een excuus om even uit de boeken te zijn. Toen de meiden klein waren was bakken helemaal superleuk. Totdat zij het helemaal overnamen en ik zelf nooit meer bakte. Het leek me ineens zo’n gedoe, en dan ook nog al die afwas achteraf. Daar had ik toch helemaal geen tijd voor. Hoe propte ik dat er ook nog tussen.

Tot ik het ineens weer deed. Zelf bakken. Wat is het toch eenvoudig, en het kost natuurlijk helemaal niet zoveel tijd als je denkt. Even weg bij de computer. Even ademen. En dat gevoel achteraf als beloning!

Meel afwegen, boter, amandelmeel, eitje breken, fruit pellen, sap afmeten, kardemom en maanzaad erbij. En dan: roeren. Alleen maar roeren met een houten spatel. Oh ja, de oven op tijd aanzetten scheelt enorm. Dan de hele bups in een bakvorm, de oven in, even wachten, en voilà! Hoe kon ik vergeten hoe fijn het is.

Het huis ruikt heerlijk. Het kost zoveel minder tijd dan ik dacht. Het gaat vooral om de activiteit, de praktische handelingen. Even helemaal loskomen van de werk-klussen. Iets tastbaars maken. Het voldane gevoel achteraf is bijna niet te beschrijven. Precies waarom het zo fijn is. Waarom was ik dit vergeten? Zo blij dat ik het me weer herinner. Dat hele bakproces geeft me precies wat ik nodig heb in drukke tijden.

Posted in