https://margreethvandijk.nl/wp-content/uploads/2018/12/cropped-gees-bend-2.jpg

De Quilters van de Gee’s Bend – deel 3

In mijn eerdere twee blogs vertelde ik over de bewoonsters van de Gee’s Bend in het diepe Zuiden van de VS, die op geheel eigen wijze quilts maakten van restjes stof van zelfgemaakte kleding, overalls, jeans, meelzakken en schorten. Er leek in de jaren 60 van de vorige eeuw een leuke kans voor hen te komen, toen het sjieke New Yorkse warenhuis Bloomingdale’s hun quilts ontdekte, en nieuwe exemplaren daarvan wilde opnemen in hun assortiment, maar die mogelijkheid bleek toch op niks uit te lopen. Het warenhuis wilde graag dat er ‘productie’ werd gedraaid, met allemaal identieke quilts, wat alle lol van het maken van de dekens afhaalde. Het is geprobeerd, maar na een aantal jaren gestopt. De Freedom Quilting Bee is wel blijven bestaan, maar lang niet iedereen wilde daar werken. Maar er komt een nieuwe kans:

Begin jaren 80 onderzocht kunstverzamelaar Bill Arnett Afro-Amerikaanse kunst en muziek in het diepe Zuiden van de VS. Het ging hem in eerste instantie vooral om onderzoek naar de oorsprong van de blues, gospel, jazz en rock ’n roll. Hij reed met zijn zoon van dorp naar dorp. In een boek had hij een foto gezien met een quilt op de achtergrond, gemaakt door een Gee’s Bender, en hij probeert de maakster te vinden. Hij vindt haar. Ze moet lang zoeken in huis naar die ‘oude afgedankte quilt’, maar uiteindelijk vindt ze ‘m. De man is verrukt, en de vrouw is verbaasd, omdat de man erop aandrong om ervoor te betalen. Ze stuurt Bill Arnett daarna langs naburige huizen, en vanaf dat moment gaat hij diverse keren terug naar het dorp om een fors aantal andere oude quilts op te kopen. Hij herkende er echt kunstwerken in. Zijn zoon maakt foto’s en Bill Arnett verzamelt de quilts om mee te nemen.

Het duurde even, maar uiteindelijk vindt hij er een doel voor. In 2002 organiseert Bill Arnett een tentoonstelling in een museum in Houston waar toevallig een gat viel in de planning. En ja hoor, daar hangen 70 quilts van de Gee’s Benders. Het publiek omarmde de kunstwerken, en kunstcritici schreven er laaiend enthousiast over. Uiteindelijk hangen de quilts in 6 of 7 grote musea door heel Amerika. Een boek met bijbehorende foto’s kwam er ook. Dat boek was snel uitverkocht en is meerdere keren herdrukt.

De postzegels met afbeeldingen van quilts

Er zijn inmiddels meerdere boeken over de Gee’s Bend quilters verschenen, er zijn ansichtkaarten, en zelfs postzegels van gemaakt. Iedereen in de quiltwereld in Amerika kent ze. En de vrouwen van de Gee’s Bend? Die leven en quilten lekker door.

Start where you are, Use what you have, Do what you can

De slogan van de vroegere tennisser Arthur Ashe ‘Start where you are, Use what you have, Do what you can’, dat doen die Gee’s Benders ook. En dat is nu precies wat ik zo leuk vind aan het maken van quilts, wat mijn hart sneller doet kloppen.

In Nederland wordt de laatste decennia ook gequilt en het aantal quilters groeit. Superleuk. Het is een heerlijke bezigheid waarin je veel creativiteit kwijt kunt. En je maakt iets tastbaars, een gebruiksvoorwerp. Iets wat je altijd wilt bewaren en gebruiken. Het principe van ‘gebruik wat je hebt, doe niet te moeilijk, gewoon ergens beginnen’, dat vind ik zo ontzettend inspirerend van die Gee’s Benders, dat ik het ook aan mijn deelnemers aan workshops leer. Natuurlijk, mooie nieuwe lapjes kopen is prima, kan ik soms ook niet laten, maar stukjes stof uit een oude tangojurk of een spijkerbroek knippen maakt je quilt pas echt speciaal. De quilt krijgt meer betekenis, een diepere laag. Het bijzondere van een quilt zit er voor mij vooral in dat je iets maakt met de hand. Steekje voor steekje. In elke steek liefde stoppen. En daarna heb je een gebruiksvoorwerp, dat je kunt weggeven of zelf houden en koesteren. Jij koestert de quilt en de quilt omhult jou.

Al die fancy gadgets die nu verkocht worden in de quiltwereld zijn soms handig, maar lang niet altijd nodig. Een quilt waarin stofjes zijn verwerkt uit te kleine kinderkleding van je bloedjes, hoe tof is dat! Of iets maken van die stofjes die al jaren in de kast liggen, die je zo mooi vond maar waar je nooit iets mee doet. Ga er nu eens echt iets mee doen. Hoe mooi zou het zijn als je op deze manier een babydeken maakt voor je kind of kleinkind.

Patchwork deken voor Emma

Twee jaar geleden maakte ik een quilt voor mijn oudste dochter Emma toen zij op kamers ging wonen. Deels van stoffen uit haar kinderkleding. Naast dat het heerlijk was om met iets voor haar bezig te zijn, in de periode dat zij net was verhuisd, maakte ik ook iets om deze overgang te markeren. En zij kreeg iets tastbaars van mij voor haar nieuwe levensfase.

Ik vertelde je al in mijn eerste blog dat ik op het moment een online quiltcursus aan het ontwikkelen ben. Ik wil zo graag overbrengen hoe fijn het is om iets met je handen te maken dat ook nog een gebruiksvoorwerp oplevert. Op mijn website https://margreethvandijk.nl/inspiratie/ kun je mijn inspiratie-booklet aanvragen. Daar staan 9 voorbeelden in waarmee je een toffe start kunt maken. Ik houd je dan ook op de hoogte wanneer mijn online Startcursus klaar is: Maak je 1e Patchwork Quilt met Vierkantjes.